De waarheid over palmolie - Elicious

De waarheid over palmolie

Klanten vragen ons vaak waarom we palmolie en geen kokosolie of andere vervangers gebruiken in onze zepen? Want hoewel palmolie een inherent duurzame, voedzame olie is, heeft de manier waarop de meeste palmolie wordt geproduceerd grote schade aangericht aan leefgebieden, wat heeft geleid tot het in gevaar brengen van het voortbestaan van ernstig bedreigde soorten zoals de Sumatraanse tijger, de Aziatische neushoorn en de Sumatraanse Orang-oetan.  Deze permanente verwijdering van bomen veroorzaakt bodemerosie, overstromingen en verhoogde broeikasgassen in de atmosfeer. 

En dat is allemaal waar. Je realiseert het je misschien niet maar het is wellicht zo dat je meer producten in huis hebt die palmolie bevatten dan je denkt. Denk aan brood, pindakaas, koekjes, chocolade, consumptie-ijs, chips, margarine, shampoo, noedels etc. En dat is waar het grote volume aan plantage-palmoliën naartoe gaat, het punt is dat ze het gewoon 'plantaardige oliën' noemen, dus niemand vraagt ​​het.

Om je een idee te geven; het simpelweg verwijderen van palmolie uit alle cosmetica (inclusief alle grote merken) zou slechts ongeveer 5 - 10% van de totale industriële vraag betekenen!

Elicious werkt samen met kleine boeren voor de gebruikte palmolie

Daarom werken wij samen met de RSPO (Roundtable for Sustainable Palm Oil) en kopen onze palmolie van zgn. smallholders (kleine boeren die met hun familie afhankelijk zijn van hun palmolie-oogst, vaak al gedurende generaties). Lees hier meer details. Zij maken palmolie die 100% biologisch, ontbossingsvrij, natuurvriendelijk, eerlijk en sociaal is, om te bewijzen dat palm voor altijd kan worden gekweekt. Ze werken aan het behoud van het milieu en de inheemse soorten, geven positieve economische steun aan lokale gemeenschappen en creëren duurzaam levensonderhoud voor alle betrokkenen.

Roundtable for Sustainable Palm Oil

Buiten dat alles om zijn er goede redenen om palmolie in onze zeep te gebruiken, laten we het eens vergelijken met kokosolie als het gaat om huidverzorging:

Palmolie bevat vitamine E, kokosolie niet; De gebruikelijke vorm van vitamine E, tocoferol, wordt al lang gebruikt om veel huidaandoeningen te behandelen en wordt in veel antiverouderingsproducten aangetroffen. Vitamine E is een sterke antioxidant die de huid helpt bij het bestrijden van vrije radicalen die de huid beschadigen en fijne lijntjes en rimpels veroorzaken.

Palmolie zorgt voor een langer bruikbare zeep dan kokosolie; beide oliën produceren een harde zeep, maar palmolie houdt de andere ingrediënten beter bij elkaar en droogt minder snel uit. Bij hogere temperaturen blijft een zeep met palmolie vaster van vorm.

Palmolie en kokosolie hebben goede reinigende effecten; ze hebben het vermogen om olie en vuil van de huid te verwijderen en bevatten een herstellend middel dat helpt bij het herstellen van de natuurlijke oliën van de huid die de meeste zepen verwijderen en vocht laten ontsnappen.

Palmolie zeep geeft een mooi romig schuim; dit verklaart waarom het de betere 'huidvoeding' is dan zeep met kokos olie. De laatste heeft een meer luchtig schuim waardoor de olie minder contact maakt met de huid. Ook kan kokosolie een uitdrogend effect hebben op sommige huidtypes.

Dat maakt op zich naar onze mening al dat palmolie voor zeep de betere keuze is.

Maar er is nog een andere belangrijke vraag: wordt kokosolie wel ethisch geoogst?

Het zal je misschien verbazen, maar het antwoord is dat vooral voor de hoog groeiende kokosnoten er verschillende plaatsen in Zuidoost-Azië zijn waar makaak apen (welke ook worden aangemerkt als kwetsbaar in hun voortbestaan) worden gebruikt voor de oogst. De training duurt enkele maanden en fysieke straffen worden meestal gebruikt om de apen te laten gehoorzamen. Ze worden aan lange touwen of kettingen de bomen ingestuurd om de kokosnoten los te wrikken. Apen die goed zijn opgeleid, worden voor een hoge prijs doorverkocht aan kokosnoot boeren, waardoor dit aspect van de industrie behoorlijk winstgevend is voor trainers. Weet u zeker dat uw producten de juiste kokosolie bevatten?

We zijn het eens met iedereen die wilde dieren wil beschermen. Dat onderwerp is een onbreekbaar onderdeel van ons inkoopbeleid voor alle ingrediënten!

En over leefgebied voor dieren gesproken; om dezelfde hoeveelheid olie te produceren is voor kokosolie bijna 4x zoveel grond nodig dan voor palmolie. Schaarse grond weten we inmiddels.

Dr. Betty Kamen, een bekende internationale schrijver en voedingsdeskundige,  over enkele voordelen die specifiek zijn voor het haar en de huid.

Anti-veroudering

Palmolie bevat de moeilijk te vinden toctriënolen, leden van de vitamine E-familie. De gebruikelijke vorm van vitamine E, tocoferol, wordt al lang gebruikt om veel huidaandoeningen te behandelen en wordt in veel antiverouderingsproducten aangetroffen. Vitamine E is een sterke antioxidant die de huid helpt bij het bestrijden van vrije radicalen die de huid beschadigen en fijne lijntjes en rimpels veroorzaken.

Reinigend en hydraterend

Palmolie wordt aangetroffen in zeep en shampoo vanwege het vermogen om olie en vuil van haar en huid te verwijderen. Het bevat ook een middel dat helpt bij het herstellen van de natuurlijke oliën van het haar en de huid die de meeste zepen en shampoos verwijderen, waardoor vocht kan ontsnappen. Ook biedt palmolie diep hydraterende eigenschappen waardoor de huid zacht en soepel wordt.

Bestrijden van huidproblemen

Lipiden in onze huid kunnen worden beschadigd of geoxideerd door blootstelling aan ozon, wat kan leiden tot het ontstaan ​​van vrije radicalen in onze huid. Het staat vast dat palmolie vrije radicalen kan bestrijden, maar het kan ook voorkomen dat ze zich in de eerste plaats vormen. Het is bewezen dat de oxidatie van lipiden resulterend in vrije radicalen een onderliggende oorzaak is van veel huidziekten, waaronder kanker.

Zijn andere oliën ook goed en heeft de productie daarvan dan geen ruimte nodig?

Natuurlijk heeft elke soort olie zijn specifieke eigenschappen. Wij zijn ervan overtuigd dat specifiek voor zeep palmolie de beste keuze is. Het is ook niet makkelijk om dat zomaar te vervangen want de planten en bomen voor de productie van die oliën hebben ook ruimte nodig. En als we alleen de meestgebruikte oliën vergelijken dan zien we dat de opbrengst per hectare nogal verschilt:

 

Het spreekt dus voor zich dat het volume van palmolie niet zomaar kan worden opgevangen. Andere oogsten zullen dan 'plaatsvervangende schade' aanrichten.

Wil je op de hoogte blijven?

Over onze producten voor duurzame persoonlijke verzorging en een plasticvrij thuis, leuke acties en blogs? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

0 reacties 0

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.