JavaScript is required to view this page.
Boom planten voor herbebossing 🌳 - Elicious

Elicious en de ‘geef terug’ gedachte 🌳

Een boom planten voor herbebossing in niet alleen goed maar eigenlijk ook gewoon noodzaak. De huidige situatie is, zoals inmiddels algemeen verondersteld, een gevolg van hoe wij omgaan met Moeder Aarde en haar natuur. Naar onze mening is het ook duidelijker geworden dat de natuur niet van en voor ons is, maar dat wij er voor de natuur zijn.

Net als veel andere mensen houden wij ook van lekker eten, reizen, genieten van andere culturen en onszelf daarmee verrijken. Gelukkig konden we dat volop en hopelijk snel weer opnieuw, maar er is natuurlijk wel iets veranderd. Omdat we met zoveel zijn hebben we die prachtige voorraadkast, die natuur heet, een beetje te veel geplunderd. Iets om over na te denken?

Elicious heeft daar over nagedacht en de (in onze ogen) enig juiste conclusie getrokken; geef terug en help de natuur, dieren en mensen weer op de been waar dat nodig is. Actief samenwerken voor een blijere Moeder Aarde en al haar bewoners.

Omdat wij onze zeep en meer in Indonesië produceren en we ook nog eens een lange historie hebben samen is dat voor ons het eerst aangewezen gebied. Waarbij we andere gebieden natuurlijk niet uitsluiten. Ook in Nederland planten is prima maar we hebben natuurlijk al veel 'van ver' gehaald.

En wat doen we dan? Allereerst ondersteunen we kleine palmolie boeren en hun familie’s, die voor hun inkomen afhankelijk zijn van wat ze verbouwen. Bovendien is palmolie, buiten de negatieve berichtgeving, eigenlijk een erg goede keuze als het goed gedaan wordt. Lees daarvoor ook onze blog over palmolie. Wij doen dat door samen te werken met de RSPO (Roundtable for Sustainable Palm Oil).

“Onze” boeren zijn verenigd in de groep Gapoktan Tanjung Sehati, die wonen en werken in de provincie Jambi op West Sumatra. Omdat de grond daar veel harder is dan bijvoorbeeld op Java is het verbouwen van traditionele landbouwgewassen als rijst erg moeilijk, zo niet onmogelijk. De groep bestaat uit boeren in 9 dorpen die gezamenlijk de principes van duurzaam verbouwde palmolie in de praktijk brengen. Daar hoort ook bij dat er geen kunstmest wordt gebruikt maar organische koemest. Het district Merangin heeft de zorg voor de veestapel aan deze groep boeren toevertrouwd. Deze veestapel breid zich jaarlijks uit en de verzamelde mest wordt eerlijk gedeeld.

Voor de kleine boeren heeft dit niet alleen het voordeel dat de kosten omlaag gaan (kunstmest is duur), maar dat de vruchtbaarheid van de bodem ook behouden blijft. En natuurlijk veel gezonder voor mens en dier is.

Ander bijkomend voordeel is dat de gemeenschapszin (Gotong Royong), die door de jaren heen in het geding gekomen was, helemaal is hersteld. De sociale banden zijn verbeterd en er wordt samen gewerkt aan het maken en in stand houden van paden voor productie en opschoning van de natuur.

Laat dit een ander licht schijnen op palmolie? Deze boeren produceren immers palmolie die 100% biologisch, ontbossingsvrij, natuurvriendelijk, eerlijk en sociaal is; om te bewijzen dat palm ook op een goede manier kan worden gekweekt. Ze werken aan het behoud van het milieu en de inheemse soorten, bieden positieve economische steun aan de lokale gemeenschap en creëren een duurzaam levensonderhoud voor alle betrokkenen. Een boom planten voor herbebossing wordt dan gewoon een boom in leven houden.

Blijft natuurlijk de gigantische ontbossing die overal heeft plaatsgevonden, naast veel plekken elders, ook in Indonesië. Ook daar werken wij aan herstel dat natuurlijk niet van vandaag op morgen gaat maar de eerste stap is altijd het begin. Die eerste stappen zijn al gemaakt en Elicious is officieel partner voor herbebossing van OneTreePlanted. 

Bij elke order heb je de keus om voor het equivalent van 1 Amerikaanse Dollar een boom te planten voor herbebossing. Meer bomen mag natuurlijk ook.

Voor elke boom die jij plant voor herbebossing doen wij er dan ook een boom bij. Samen terug geven aan Moeder Aarde waardoor plekken weer leefbaar worden voor flora en fauna.

 

Zo is er een project in samenwerking met The Orangutan Project voor herbebossing op Sumatra. Dit gaat van het planten van zaden en deze beschermd opkweken tot het daadwerkelijk planten van de jonge bomen. Dit is een voorbeeld uit vele projecten. In totaal worden daar 30.000 bomen geplant op 50 hectare.

Zullen we onze gedachten een beetje aanpassen naar ‘buy local - support global’ en teruggeven wat we ‘verconsumeerd’ hebben?

Wil je op de hoogte blijven?

Over onze producten voor duurzame persoonlijke verzorging en een plasticvrij thuis, leuke acties en blogs? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

0 reacties 0

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.