Biologisch afbreekbaar materiaal, wat wil dat eigenlijk zeggen? - Elicious

Biologisch afbreekbaar, wat wil dat eigenlijk zeggen?

Biologisch afbreekbaar materiaal; omdat we inmiddels allemaal geconfronteerd zijn met de gevolgen van onze overdaad aan consumeren realiseren we ons dat het anders moet. Om onze leefomgeving weer mooi te maken, zoals het ooit bedoeld was.

Dus nemen we maatregelen; plastic er uit of zoveel mogelijk hergebruiken. Allerlei verpakkingen vermijden of kiezen voor biologisch afbreekbaar materiaal. Ook in de producten voor onze dagelijkse verzorging kijken we vaker en meer naar wat er in zit en of dat goed voor ons en Moeder Aarde is. Die laatste heeft het liefst 100% van haar, voor haar….want wat uit de natuur komt heeft ook de grootste kans van slagen daar weer terug te komen.

Dus, wat betekent het eigenlijk als iets biologisch afbreekbaar is? In wezen is het vrij simpel: als iets biologisch afbreekbaar is zal het in de juiste omstandigheden en aanwezigheid van micro-organismen, schimmels of bacteriën, uiteindelijk weer afbreken tot zijn basiscomponenten en opgaan in de aarde. Ideaal, maar niet altijd, worden deze stoffen afgebroken zonder dat er gifstoffen achterblijven.

Wanneer een plantaardig product bijvoorbeeld kan worden afgebroken tot kooldioxide, water en andere natuurlijk voorkomende mineralen, mengt de stof naadloos weer in de aarde en laat geen gifstoffen achter. Maar het blijft opletten; chemicaliën en pesticiden die op een plantaardig product gebruikt zijn blijven dus wel achter!

Biologisch afbreekbaar materiaal vs composteerbaar.

Om de zaken nog verwarrender te maken worden veel items bestempeld als ‘composteerbaar'. Composteerbare producten zijn allemaal biologisch afbreekbaar, maar ze zijn specifiek bedoeld voor een composteeromgeving. In de juiste setting breken deze producten nog sneller af, meestal binnen 90 dagen, en laten ze een voedingsrijk organisch materiaal achter, genaamd humus, dat een gezond bodemmilieu creëert voor nieuwe plantengroei.

Je raad het natuurlijk al: Elicious gaat voor die ingrediënten van biologisch afbreekbaar materiaal die Moeder Aarde aan ons uitleent, zodat ze na gebruik ook weer terug kunnen. Om te voorkomen dat er toch chemicaliën en/of pesticiden mee komen komt er niets binnen zonder een ‘clean paspoort’ van een extern laboratorium!

Wil je op de hoogte blijven?

Over onze producten voor duurzame persoonlijke verzorging en een plasticvrij thuis, leuke acties en blogs? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

0 reacties 0

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.