Geen proeven op dieren - Elicious

Cruelty free: meer dan dierproefvrij!

Je wil natuurlijk geen proeven op dieren, maar er is meer. Dierproeven zijn niet het enige waar je op moet letten bij het kopen van vegan-vriendelijke cosmetica en huidverzorgingsproducten. Je zou denken dat merken duidelijk moeten zijn of hun producten delen van dieren of hun afscheidingen bevatten, maar dat is een misvatting. Feitelijk kan het best moeilijk zijn om te weten wat wel en niet veganistisch vriendelijk is. Het kopen van producten zonder dierlijke ingrediënten kan dan ook een waar mijnenveld zijn.

Om de verwarring nog eens te vergroten: sommige ingrediënten die kunnen worden afgeleid van planten of dieren hebben dezelfde naam - zonder dat de bron exact wordt aangegeven (bijvoorbeeld squaleen).

De enige optie hier is om op de website van de fabrikant / het merk het betreffende product op te zoeken en te kijken of er meer gedetailleerde informatie is. Natuurlijk moet het ook duidelijk zijn en er geen proeven op dieren zijn gedaan.

Hieronder staat een lijst met enkele van de meest voorkomende dierlijke ingrediënten, en indien mogelijk hun veganistische tegenhangers.

1. Stearinezuur

Verkregen uit het vet van geslachte dieren. Gebruikt als emulgator en reinigingsmiddel in cosmetica. Stearinezuur kan ook worden verkregen uit plantaardige vetten.

2. Karmijn

Rode kleurstof verkregen uit geplette insecten die voornamelijk in Zuid-Amerika worden gekweekt. Er zijn meer dan 150.000 insecten nodig zijn voor 1 kg van de kleurstof. Gebruikt als kleurstof in cosmetica. Vaak in lippenstift, blush en nagellak.

3. Schellak

Donkerbruine hars van de uitwerpselen van lac-insecten, verzameld uit de takken waarop de insecten leven. Het wordt gebruikt in nagellakken en poetsmiddelen en in sommige haarlakken. Honderdduizenden van deze insecten worden gedood om kleine hoeveelheden van dit product te maken.

4. Guanine

Parelmoer bestandsdeel van visschubben, industrieel vervaardigd uit de schubben en de huid van vissen. Gebruikt als troebelingsmiddel en kleurstof (parelmoerpigment) in cosmetica. Denk aan sprankelende nagellak, oogschaduw, highlighters, bronzers en blushes.

5. Squaleen

Verkregen uit haaienleverolie. Gebruikt als antistatisch verzachtend middel. Veel gebruikt in onder andere lippenbalsem, deodorants, vochtinbrengende crèmes en haar conditioner. Vegan squaleen bestaat ook en is gemaakt van olijven en tarwekiemen.

6. Talg

Gemaakt van (gesmolten) vetweefsel, voornamelijk van slachtafval. Gebruikt in veel cosmetische ingrediënten als emulgatoren, oppervlakte-actieve stoffen en conditioners.

7. Dierenhaar

Verkregen door het scheren of plukken van de vacht van levende of gedode dieren. Dit is te vinden in make-up en andere borstels en is vaak afkomstig van vossen, paarden, geiten, nertsen en eekhoorns. Met name nertsen wordt ook wel eens gebruikt bij kunstwimpers. Er zijn synthetische opties beschikbaar.

8. Gehydroliseerde zijde

Chemisch veranderde eiwitten van zijde die werd verkregen door het koken en doden van zijderupsen. Gebruikt als antistatisch bevochtigingsmiddel in cosmetica

9. Lanoline

De vettige stof die van nature voorkomt op schapenwol. Verkregen door het uitwassen van de wol van geschoren of geslachte schapen. Gebruikt als antistatisch verzachtend middel en is een veelgebruikt ingrediënt in lip-producten (balsems, sticks, glossen), evenals in haarproducten. Er bestaat ook synthetische (en plantaardige) lanoline

10. Keratine

Verkregen uit hoorns, hoeven, klauwen, nagels, haar, schubben en veren van dieren. Gebruikt als haar- en huid conditioner en wordt vaak aangetroffen bij het versterken van nagel- en haarproducten. Soja-eiwit en amandelolie worden gebruikt als veganistische alternatieven.

11. Bijenwas / honing

Bijenwas wordt afgescheiden door bijen die worden gebruikt om hun honingraat te bouwen. Honing is door bijen voedsel voor nectar uit bloemen. Gebruikt als verzachtend middel, vochtinbrengende crème, verzachtende stof en emulgator in cosmetica. Het wordt ook vaak in mascara gebruikt. Er zijn alternatieven in de vorm van planten- en sojawas.

12. Lactoferrine

IJzerbindend eiwit uit melk die werd verkregen uit de melkklieren van vrouwelijke zoogdieren. Gebruikt als cosmetica voor huid- en haar-conditioner

13. Collageen

Dit vezelige eiwit wordt gebruikt in veel anti-verouderings producten en in producten voor het opvullen van de lippen. Het is afkomstig van dierlijk weefsel, botten, huid of ligamenten - vaak van koeien. Plantaardige alternatieven zijn onder meer soja-eiwit en amandelolie.

14. Elastine

Vaak gebruikt in dezelfde soort producten als collageen, is elastine ook een eiwit dat wordt geëxtraheerd uit de spieren, ligamenten en aorta's van dieren. Veganistische alternatieven zijn onder meer hyaluronzuur en MSM (methylsulfonylmethaan)

Zoals je kan zien, is het niet eenvoudig om deze ingrediënten te vermijden, aangezien de meeste grote merken en zeker de industriële producten ze gebruiken. We beweren ook niet dat deze lijst compleet is, omdat de onderzoeks- en ontwikkelingsafdelingen van de grote producenten altijd op zoek zijn naar betere alternatieven zoals zij die zien.

En eerlijk is eerlijk: onze badborstel heeft varkenshaar, maar we hebben ook een betere uitvoering met cactushaar.

Voor de rest zijn al onze producten 100% vrij van enig ingrediënt dat van of via dieren verkregen is. Beloofd! En natuurlijk geen proeven op dieren. Onze natuurlijke biologische zeep is bovendien een van de beste huidverzorgingsproducten die je kan bedenken.

Wil je op de hoogte blijven?

Over onze producten voor duurzame persoonlijke verzorging en een plasticvrij thuis, leuke acties en blogs? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

0 reacties 0

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.