JavaScript is required to view this page.

Alles over wasnoten

Wasnoten of zeepnoten, wat wil je weten?

01. Wat zijn wasnoten?
Wasnoten zijn de vruchten van de wasnotenboom, ook wel Sapindus Mukorossi genoemd. De schil van deze natuurlijke zeepnoot bevat saponine, een stof die werkt als zeep wanneer het in contact komt met water. Saponine komt ook voor in andere groenten en planten. De wasnoten worden na rijping aan de boom geplukt en daarna gedroogd. De harde kern van de noot wordt verwijderd, waardoor de bolsters overblijven die direct gebruikt kunnen worden als natuurlijk wasmiddel. Het gebruik van wasnoten reinigt kleding zonder chemicaliën en is milieuvriendelijk omdat de noten aan bomen groeien die CO2 opnemen en zuurstof produceren. Daarnaast is het wassen met wasnoten ook goedkoper en kan het een alternatief zijn voor mensen die gevoelig zijn voor chemicaliën.
02. Zijn wasnoten veilig voor mensen met een notenallergie?
Absoluut! Ze zijn zelfs hypoallergeen. Het is een vrucht die verwant is aan de lychee, dus mensen met een notenallergie hoeven zich geen zorgen te maken. In feite zijn ze geweldig voor iedereen met allergieën! Als je Elicious wasnootschillen gebruikt als wasmiddel en/of multifunctionele reiniger, verminder je je blootstelling aan giftige en schadelijke chemicaliën en hopelijk zullen de symptomen dan afnemen.
03. Zijn wasnoten veilig voor mensen met een gevoelige huid?
Absoluut! Elicious wasnoten zijn een echte aanrader voor mensen met allergieën of een gevoelige huid. Ze zijn 100% natuurlijk, vrij van synthetische chemicaliën en hypoallergeen. Zeepnoten zijn geweldig voor iedereen die gevoelig is voor de kleurstoffen, parfums en chemicaliën die in de meeste commerciële was- en reinigingsmiddelen worden gebruikt. Voor de meeste mensen die geïrriteerd raken door dergelijke commerciële producten zijn zeepnoten de ideale oplossing. Sommige mensen hebben hun eczeem en psoriasis zien opklaren als gevolg van het gebruik ervan.
04. Zijn wasnoten goed voor het wassen van stoffen luiers?
Commerciële wasmiddelen en zepen bevatten chemische stoffen die zich ophopen in de luier. Deze chemicaliën breken niet alleen de vezels van het materiaal af waardoor het absorptievermogen en de kleur afnemen, maar kunnen ook irriterend zijn voor de huid van je baby. In feite doet het gebruik van commerciële wasmiddelen dit met al je kleren. Je kleren worden bedekt met "witmakers", optische bleekmiddelen en onbekende chemicaliën en enzymen die de vezels aantasten en de kleuren wegstrepen.
05. Ik zie heel weinig sop bij het wassen met wasnoten, maken ze mijn kleren schoon?
Ja. Wasnoten produceren misschien weinig sop, maar ze werken nog steeds heel effectief. Je kleding komt nog steeds schoon en fris uit de was. Sop moet niet worden gelijkgesteld aan reinigingskracht. Door tientallen jaren marketing zijn we gehersenspoeld om zo te denken. Het schuim dat je bij de meeste wasmiddelen ziet, komt door de kunstmatige schuimmiddelen die worden gebruikt. Door een alternatief te gebruiken dat weinig schuimt, zoals wasnootschilen, blijft niet alleen je energiezuinige wasmachine efficiënter werken, maar omdat wasnoten ook vrij zijn van sulfaten, fosfaten, fenolen, ftalaten, formaldehyde, petrochemicaliën, parfum en bleekmiddel, zijn ze geweldig voor iedereen met gevoeligheden, omdat ze hypoallergeen zijn. Je kunt zeepnoten gebruiken op elke temperatuur van 30 - 90 graden en ze zijn 100% biologisch afbreekbaar!
07. Maakt het uit dat sommige wasnoten stukjes zijn in plaats van hele?
Nee. Omdat door het roeren van de wasnoten de zeep vrijkomt, werken kleine stukjes net zo goed en komt de zeep mogelijk zelfs sneller vrij. Aarzel niet om de wasnoten desgewenst in kleinere stukken te breken, en wees niet bezorgd als ze tijdens het hanteren uiteenvallen.
08. Ik gebruik bleekmiddel in mijn witte was. Wat kan ik gebruiken ter vervanging van bleekmiddel?
Als je je witte was wilt bleken, heeft het toevoegen van bleekmiddel geen invloed op de reinigingskracht van de zeepnoten. Wasnoten hebben geen toegevoegde witmakers of enzymen die helpen bij vlekken zoals chemische wasmiddelen, dus je moet hardnekkige vlekken voorbehandelen voordat je ze wast. Gebruik je favoriete vlekkenverwijderaar in combinatie met het wasnotenwasmiddel. Voor echt hardnekkige vlekken raden we aan om je kleding te laten weken in een koude oplossing van zuiveringszout of soda voordat je gaat wassen.
09. Kan ik mijn witte was ook veilig wassen met wasnoten?
Wasnoten bevatten geen bleekmiddel dus bij langdurig gebruik van wasnoten kan de was wat valer worden. Bij witte was kan je eventueel ook een paar lepels vlekkenzout of baking soda toevoegen. Afhankelijk van de stof kunnen bij witte was soms vlekken ontstaan als je het waszakje met wasnoten gebruikt.
Om 100% veilig je witte was te doen kan je ook een vloeibaar wasmiddel maken met de wasnoten.  Dit gebruik je dan voor je witte was.
10. Hoe maak ik zelf een vloeibaar wasmiddel met wasnoten?
Je kan zelf vrij gemakkelijk een vloeibaar wasmiddel maken van wasnoten. Dat is uitermate geschikt voor handwasjes (en machine-handwasjes) en voor witte stoffen. Doe ongeveer 50 gram wasnoten in 1 liter warm water. Je kan de schillen ook wat fijner maken als je wil. Breng dit vervolgens aan de kook onder af en toe roeren. Daarna nog even laten sudderen op lange temperatuur gedurende 10-15 minuten. Af laten koelen met het deksel op de pan. Daarna filteren door een fijne zeef of katoenen doek. De vloeistof is dan vrij van de schillen en resten. In een fles doen en bewaren in de koelkast, daar blijft het pakweg 15 dagen goed. Met een klein beetje azijn verleng je de houdbaarheid. Je kan het ook invriezen voor later. Dat is wel even wat werk maar dan ben je ook wel ‘erg goed bezig’!

11. Als de zeepnoten in de was blijven tijdens het spoelprogramma, blijven ze dan geen zeep afgeven?
Nee, want de meeste spoelprogramma's gebruiken koud water. Wasnoten geven heel weinig saponine af tijdens het spoelen met koud water. Als je je kleding voornamelijk wast bij 30.C of minder, raden we aan om een vloeibaar wasmiddel van wasnoten te gebruiken. Dat kan je zelf maken. Kijk voor het recept onder vraag 10
12. Kan ik nog wasverzachter of drogerballen gebruiken?
Normaal gesproken is dat niet nodig. Elicious wasnootschillen verzachten je wasgoed op natuurlijke wijze en verminderen statische elektriciteit. Als je toch een wasverzachter nodig hebt, kun je witte azijn gebruiken, die geweldig is in het verzachten van kleding. Drogerballen is altijd een goed idee, die verzachten tijdens het droogproces en besparen energie.
13. Wasnoten hebben soms een lichte azijnachtige geur. Zal mijn wasgoed deze geur overnemen?
De geur van de wasnoten gaat niet over op je kleding. Verbazingwekkend genoeg komen de kleren fris en schoon uit de was. Er is zelfs geen spoor van de geur van de wasnoot zelf. Pure wasnootvloeistof kan een lichte azijngeur hebben, maar ook die gaat niet over op je was of schoonmaak. 
14. Kan ik te veel wasnoten gebruiken?
We raden acht hele wasnoten per lading aan. Voor echt vuile kleding, grote ladingen of wanneer je in koud water wast, kun je meer noten gebruiken. Je weet dat je te veel noten hebt gebruikt als je kleding stijf aanvoelt na het wassen. De stijfheid wordt veroorzaakt door een teveel aan saponine/zeep in het water en is niet schadelijk voor jou of de kleding. Om de stugheid weg te krijgen, kun je de kleding indien nodig door een spoelcyclus halen.
15. Kunnen wasnoten me helpen water en energie te besparen?
Ja! Omdat er geen zeepresten zijn om weg te spoelen, kun je een kort tot geen spoelprogramma gebruiken op je wasmachine. Wasnoten zijn ook volledig biologisch en, zoals eerder gezegd, een mild insecticide. Het is dus ook veilig en zelfs heilzaam om in je tuin te gebruiken. Je wasmachine gebruikt ongeveer 50 liter water per wasbeurt. Gebruik dat water voor om je tuin te begieten.
16. Wat doe ik met de overgebleven schillen?
Verse schillen zien eruit als satijnlak en na ongeveer 5 wasbeurten wordt de binnenkant van de noten matbeige of grijs en het oppervlak donkerder. We raden aan om de schillen te composteren of in de groene milieubak te gooien. Je kunt ze ook blenden in een blender en meer schuim maken. Dat kan je over je tuingewassen gieten om bijvoorbeeld slakken tegen te houden.
17. Is er iets waar ik me zorgen over moet maken als ik wasnoten gebruik?
Net als bij andere reinigingsmiddelen is het enige dat we sterk aanraden om wasnoten (in alle vormen) buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden. Wasnoten zijn niet eetbaar en kunnen schadelijk zijn als ze worden opgegeten. Gezien hun dadelachtige uiterlijk in rauwe dopvorm, kan een zakje zeepnoten er als voedsel uitzien voor een kind of huisdier. Omdat ze zeep/saponine bevatten, moet je ze, zoals alle zeepproducten, uit de buurt van ogen houden. Als er zeepnotenvloeistof in je ogen komt, spoel ze dan onmiddellijk uit met koud water.
18. Kan ik wasnoten in de vaatwasser gebruiken?
Ja dat kan! Wasnootschillen zijn ook geschikt voor de vaatwasser. De vuile vaat wordt weer heerlijk schoon en je hoeft geen glansmiddel te gebruiken. . Gebruik hetzelfde katoenen waszakje met 8 schillen en leg het in de bestekbak van de vaatwasser. 
19. De wasnoten zijn soms heel droog en soms heel kleverig. Hoe kan dat?
Dat hangt er van af hoe 'vers' ze zijn en hoe ze gedroogd zijn. Als wasnoten worden geplukt zijn deze erg vochtig. Dat komt door de natuurlijke saponine en dat maakt ze erg kleverig. Daarna drogen we de wasnoten in de buitenlucht zonder gebruik te maken van (vervuilende) machines. Het water verdampt dan en de saponine blijft achter. Afhankelijk van het weer kunnen ze dan droger of plakkeriger aanvoelen. Dat laatste is vooral het geval bij een hoge luchtvochtigheid.
De saponine blijft wel altijd hetzelfde en de mate van luchtvochtigheid heeft dan ook geen invloed op de werkzame stof.