Natuurlijke antibacteriële zeep, 100% plasticvrij - Elicious

Zitten stukken zeep vol vuil en bacteriën? En hoe zit het met vloeibare zeep?

Het bestaat: natuurlijke antibacteriële zeep. Omdat we uiteraard gepassioneerd raken als we het over natuurlijke zeep hebben met mensen die ze niet vaak gebruiken, krijgen we regelmatig de reactie dat ze vies worden en daardoor vol bacteriën zitten. Ze geloven echt dat stukken zeep minder hygiënisch zijn dan vloeibare zeep of body wash.

We willen dat graag uit de wereld helpen, dus zijn stukken zeep hygiënisch? Het antwoord is een overduidelijk JA! Vroeger hadden gezinnen één stuk zeep om te delen en niemand dacht erover na en niemand werd er ziek van. Een mooi bewijs van natuurlijke antibacteriële zeep. Maar toen begonnen de marketing afdelingen van de industrie actief hun 'nieuwe dingen' te promoten die gemakkelijk te gebruiken waren en goede winsten voor hen opleverden.

De menselijke huid

Het punt is dat de menselijke huid een natuurlijk microbioom heeft dat duizenden verschillende bacteriën, schimmels en virussen bevat. Deze hebben geen negatieve gevolgen voor de gezondheid van mensen met een intact immuunsysteem, omdat ze deel uitmaken van ons lichaam. In feite helpt dit microbioom onze huid gezond te houden.

Het is logisch dat de microben van je natuurlijke microbioom plus de oliën en dode huidcellen op je handen worden doorgegeven aan alles wat je aanraakt. Dus we brengen deze bacteriën over op onze smartphones, toetsenborden, afstandsbedieningen, deurknoppen, kranen, dispensers voor vloeibare zeep, lichtschakelaars, douchekoppen, washandjes, handdoeken en ja ook op onze stukken zeep.

Maar deze bacteriën op je stuk natuurlijke antibacteriële zeep zijn veel minder een probleem dan de bacteriën die je van andere plekken oppikt op je handen.

De ziektekiemen op het stuk zeep dat je in je huis gebruikt, hebben geen negatieve gezondheidseffecten omdat ze van jou afkomstig zijn. Je lichaam heeft zich aangepast om te leven met zijn natuurlijke microbiële omgeving. Zelfs als je een stuk zeep deelt met mensen die in hetzelfde huis wonen, is je lichaam waarschijnlijk aangepast, omdat je veel van dezelfde micro-organismen deelt.

Onderzoek wijst het uit

Talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat hoewel het bacterieniveau op een gebruikt stuk zeep iets hoger is dan op ongebruikte zeep, er geen detecteerbare niveaus van bacteriën op het huidoppervlak achterblijven na het gebruik van een stuk zeep.

John E. Heinze en Frank Yackovich publiceerden een studie in het Cambridge Journal of Epidemiology and Infection waarin ze met extra bacteriën op het oppervlak van stukken zeep werkten, zodat het aantal bacteriën 70 keer hoger was dan dat van een typisch gebruikt stuk zeep. Nadat een groep mensen hun handen had gewassen met de bacterierijke zeep, waren er geen detecteerbare niveaus van de bacteriën op het oppervlak van hun huid. De studie concludeerde dat er geen bewijs was van overdracht van bacteriën van de zeep naar je handen.

Het idee dat de bacteriën op een stuk zeep niet op je huid worden overgedragen, lijkt misschien vreemd, maar bedenk dat wassen met een stuk zeep niet hetzelfde is als afdrogen met een handdoek of het aanraken van een kraan.

Allereerst, als je je stuk zeep onder de kraan houd om het schuimig te maken, was je eigenlijk het oppervlak van de zeep af. Wanneer je vervolgens je huid wast, neemt het schuim vettig vuil en olie op je huid op en wanneer je je afspoelt, spoel je gelijk alle zeep en onzuiverheden weg. Wanneer je je met een handdoek afdroogt, of bijvoorbeeld een lichtschakelaar of kraan aanraakt, blijven alle bacteriën die je overdraagt ​​daar achter. Even over die handdoek: onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit van Arizona in 2014 door Charles Gerba heeft aangetoond dat handdoeken het meest vervuilde item in je huis kunnen zijn, omdat ze vaak worden gebruikt en ze gedurende een lange periode vocht vasthouden, waardoor bacteriën zich makkelijk kunnen voortplanten.

Bacteriën houden er niet van om in de eigenlijke zeep te leven, ze worden aangetrokken door water dat bovenop de zeep zit. Dus als je je nog steeds zorgen maakt kan je een paar eenvoudige dingen doen om je zeep te ontdoen van bacteriën:

  • laat je zeep drogen en gebruik een goed zeepbakje of een zeepzakje
  • spoel je zeep af indien nodig. Als je zeep niet droog is, spoel de zeep dan af onder stromend water voordat je het gebruikt om de natte buitenkant te verwijderen.

En hoe zit het dan met vloeibare zeep, is dat hygiënisch?

Bij het overwegen welk type 'zeep' jij en je gezin willen gebruiken, heb je de keuze tussen stukken zeep en vloeibare zeep in een (plastic) fles. Buiten het feit dat je eigenlijk geen plastic flessen meer zou willen/moeten gebruiken is de vraag: hoe hygiënisch is vloeibare zeep? Zoals eerder al aangetipt leven bacteriën niet graag in een stuk zeep, ze houden van het water aan de oppervlakte dat kan worden weggespoeld. Maar wat is het hoogste percentage ingrediënt in vloeibare zeep? Inderdaad: WATER!

Waarschijnlijk vind je die dispensers voor vloeibare zeep met een pompje handig maar hoe vaak maak je de bovenkant van je dispenser voor vloeibare zeep schoon?

Als je in je eigen badkamer of keuken vloeibare handzeep gebruikt, denk er dan aan om de pomp regelmatig schoon te maken. Je raakt die pomp constant aan met vuile handen.

Als je vloeibare zeep gebruikt om die mooie dispenser in je badkamer of keuken bij te vullen, zorg er dan voor dat de dispenser tussen de vullingen grondig wordt schoongemaakt en dat de pomp vaak wordt schoongemaakt. Aangezien vloeibare zeep meestal water is, kan er een bacteriefilm aan de binnenkant van de zeepdispenser, in de pomp en op de pomp achterblijven als deze niet goed wordt schoongemaakt. Zorg ervoor dat je het volledig laat drogen voordat je opnieuw vult.

Zelfs als je wegwerpflessen (foei..) vloeibare zeep gebruikt op het toilet moet je de pomp vaak schoonmaken - denk maar aan wat mensen hebben gedaan net voordat ze op die pompdispenser drukten. (Ik denk dat ik liever een stuk zeep gebruik!)

Als je een dispenser voor vloeibare zeep in je keuken gebruikt, zijn er weer andere problemen. Elke keer dat je rauw vlees, rauwe kip, enz. of iets vies aanraakt, moet je je handen wassen. Dus je drukt op de bovenkant van die dispenser en laat alle prachtige bacteriën achter.

Nog een paar opmerkingen over vloeibare zepen:

Omdat het eerste ingrediënt water is, hebben vloeibare zepen een synthetisch conserveermiddel nodig om kiemgroei te voorkomen. Deze conserveermiddelen werken niet altijd en zijn niet goed voor het milieu.

In toiletten en doucheruimtes van kantoren, scholen, sportfaciliteiten etc. worden meestal geen stukken zeep gebruikt, maar microbiologen hebben ontdekt dat een kwart van de vloeibare zeep en dispensers in dat soort ruimtes zo verontreinigd is met hoge concentraties vervelende bacteriën dat zelfs na het wassen je handen eigenlijk minder schoon zijn dan voor het wassen. Meestal worden ze niet eerst schoongemaakt wanneer ze worden bijgevuld en zitten ze vol met bacteriën, waaronder veel die ziekten veroorzaken.

Wees voorzichtig, zelfs als de commerciële vloeibare zepen antibacteriële middelen bevatten die zijn ontworpen om de groei van schadelijke bacteriën te remmen. Veel wetenschappers zijn van mening dat de effectiviteit van deze antibacteriële middelen kan worden aangetast omdat de chemicaliënna verloop van tijd afbreken en je geen idee hebt hoe oud de vloeibare zeep is.

Samenvattend kun je zeggen dat vloeibare zeep en body wash meestal (er zijn gelukkig ook uitzonderingen, maar die zijn duur) zijn gemaakt met synthetische middelen, geurstoffen en conserveermiddelen die geen voordelen bieden voor ons lichaam en schadelijk zijn voor het milieu.

Zelf heb ik nooit getwijfeld aan de puurheid van onze natuurlijke antibacteriële zeep en gebruik het al vele jaren, elke dag en ook op reis gaan ze mee. Dat mag ook met elke vliegreis, omdat het geen vloeistof is! Onze travelbuddy houd ze lekker droog en in vorm.

Wil je op de hoogte blijven?

Over onze producten voor duurzame persoonlijke verzorging en een plasticvrij thuis, leuke acties en blogs? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

0 reacties 0

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.