Hoe vaak moet je douchen? - Elicious

Hoe vaak moet je douchen?

Hoe vaak moet je eigenlijk douchen? En hoe kan minderen de planeet helpen? Een van de meest controversiële onderwerpen is hoe vaak we moeten douchen. Elke dag? Een paar keer per week? Vraag het aan een groep mensen en je krijgt gegarandeerd een heleboel verschillende antwoorden te horen.

Waterverbruik

Kijkend naar het waterverbruik per persoon in Nederland ligt dat, afhankelijk van de gezinsgrootte, op ongeveer 47.500 tot 52.000 liter per jaar. Bij een tweepersoonshuishouden komt dat neer op ongeveer 270 liter per dag en bij een vierpersoonshuishouden op ongeveer 520 liter per dag.

Dat is dan inclusief water voor tandenpoetsen, eten maken, de was doen, het toilet doorspoelen en natuurlijk douchen. Dat laatste is de perfecte plek om te beginnen met minderen. En heeft ook nog eens het voordeel van minder energieverbruik, omdat de meeste mensen douchen met warm water.

De voordelen van minder douchen

De gemiddelde douche gebruikt ongeveer 6 liter water per minuut. Bij een regendouche kan dat nog veel meer zijn. Alles is natuurlijk afhankelijk van het soort douchekop, maar hier zijn wat voorbeelden:

Duur Normale douche Regendouche
1 minuut 6 liter 15 liter
5 minuten 30 liter 75 liter
10 minuten 60 liter 150 liter

Waterschaarste is een groeiend probleem op elk continent, waarbij armere gemeenschappen het zwaarst worden getroffen. Om veerkracht op te bouwen tegen klimaatverandering en een groeiende bevolking van water te voorzien, moet deze eindige hulpbron beter beheerd worden. (lees hier meer over op de site van de United Nations) 

Als je wilt kan je flink besparen op je waterverbruik door ofwel korter te douchen ofwel minder vaak te douchen. Dat laatste is niet alleen goed voor Moeder Aarde, maar ook voor je huid.

Minder douchen helpt ook om je immuunsysteem te versterken door ziektebestrijdende bacteriën op je huid te houden. Het stelt ons ook in staat om meer van onze micro-organismen en de natuurlijke oliën van de huid te behouden. Microben op de huid verhinderen dat schadelijke ziekteverwekkers het lichaam binnendringen en verminderen de kans op huidaandoeningen.

Hoe vaak moet je eigenlijk douchen? 

Het ‘juiste’ aantal keren per week douchen verschilt van persoon tot persoon. Vooral voor mensen die actiever zijn zal de frequentie hoger liggen.

Hoe vaak dus? Elke dag? Een paar keer per week? Vraag het aan een groep mensen en je krijgt gegarandeerd een heleboel verschillende antwoorden te horen.

Douchen als je bezweet bent: Ja of nee?

Misschien heb je net een paar kilometer hardgelopen op de loopband, ben je net thuisgekomen van een flinke wandeling met de hond, heb je lekker geklust en kom je thuis na een dag fysiek werk. Hoe dan ook, je hebt behoorlijk gezweet. In dat geval is douchen noodzakelijk.

Een van de belangrijkste redenen om te douchen is om dode huidcellen, vuil, afval en zweet weg te spoelen. Hoeveel je moet douchen, hangt af van je omgeving en je dagelijkse activiteiten. Maar ook van je natuurlijke neiging tot zweten, vettigheid en lichaamsgeur.

Als je actiever bent of bijna elke dag agressief zweet in de sportschool, zul je waarschijnlijk vaker willen douchen.

Kun je te veel douchen?

Er is niet echt een drempel aan te geven om te veel te douchen, omdat de hoeveelheid die je doucht dus ook afhangt van je levensstijl en huidtype. Maar te veel douchen kan schade veroorzaken doordat gezonde bacteriën en oliën van je huid worden verwijderd.

Als dit gebeurt, kan je huid barsten en kunnen slechte bacteriën door de gebarsten huid binnendringen, wat weer kan leiden tot verergerd eczeem, allergische reacties, acne of huidinfecties, Daarnaast kan het zijn dat als je je huid ontdoet van natuurlijke oliën, je huid kan uitdrogen en zou je ook contact- en seborroïsch eczeem kunnen ontwikkelen.

Te veel douchen kan ook schadelijke effecten hebben op je haar, zoals je haar extreem vet maken. Of aan de andere kant van het spectrum, het creëren van een droge hoofdhuid (wat roos veroorzaakt). Let op deze tekenen. Als je ze opmerkt, heroverweeg dan je doucheschema.

Wat als je niet genoeg doucht?

We hebben het al gehad over wat er kan gebeuren als je te vaak doucht, maar wat als je niet genoeg doucht? Het korte antwoord: niet veel goeds.

Als je niet genoeg doucht, verhoog je het risico op ophoping van zweet, vuil en dode huidcellen op je huid. Het mengsel van zweet en bacteriën veroorzaakt lichaamsgeur en vuil op de huid, wat leidt tot acne, mee-eters en verstopte poriën. De ophoping van dode huidcellen kan de huid irriteren en ervoor zorgen dat je huid droog aanvoelt en jeukt. Bovendien is je huid niet in staat om schadelijke bacteriën te bestrijden als je niet genoeg doucht.

Er kunnen ook schimmel- en bacteriële infecties ontstaan (zoals stafylokokken of ringworm) als je huid slechte schimmels en bacteriën niet kan tegenhouden. Je kan zelfs verkouden worden door slechte bacteriën, omdat je de ziektekiemen niet wegspoelt. Huidaandoeningen zoals eczeem of atopische dermatitis kunnen ook verergeren als je niet genoeg doucht.

De juiste (en verkeerde) manier om te douchen

Het kan ontzettend verleidelijk zijn om lang onder de douche te blijven staan, te genieten van het warme water (zeker als het koud is buiten) en je zangkunsten te oefenen. Maar realistisch gezien zou douchen tussen de 5 en 10 minuten moeten duren. Langer douchen kan je huid en haar ontdoen van essentiële vochtigheid en oliën, om nog maar te zwijgen van de negatieve invloed op Moeder Aarde.

Daarnaast is een goede natuurlijke zeep met glycerine beter voor je huid dan een vloeibare gel of body wash bar. Laat de zeep zachtjes over je huid glijden. Als je extra dode huidcellen wilt verwijderen kan je in combinatie met de zeep een natuurlijke loofah of een sisal zakje gebruiken. Die werken uitstekend en voorkomen agressief schrobben, want dat kan leiden tot irritatie. Na het douchen kan je natuurlijk als je wilt een voedende bodybutter gebruiken om uitdroging van de huid tegen te gaan.

Ons oordeel

Er is geen standaard aanpak als het gaat om hoe vaak je moet douchen. Als je actiever bent, wil je waarschijnlijk vaker douchen om problemen zoals een jeukende en droge huid te voorkomen. Maar als je meer zittend bent - thuis werkt of een kantoorbaan hebt - is het waarschijnlijk prima om om de dag te douchen, of 2 tot 3 keer per week.

Hoe vaak je ook doucht, vergeet niet om het kort te houden, 5 tot 10 minuten is echt alles wat je nodig hebt om brandschoon te worden.

0 reacties 0

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.