JavaScript is required to view this page.
Cold Process - High Glycerine, wat bedoel je? - Elicious

Cold Process - High Glycerine, wat bedoel je?

Alle Elicious zeep is gemaakt volgens de traditionele ‘koude methode’ en hebben een hoog glycerine gehalte.

Ik weet dat we het altijd hebben over het hoge glycerine gehalte en hoe goed het is voor je huid. Maar wat houdt dat nou precies in? Een logo is leuk maar zegt niet zo veel.

Dus; wat is glycerine precies? Glycerine, ook wel glycerol genoemd, is afgeleid van plantaardige oliën. Het komt ook van nature voor in gefermenteerde goederen, zoals bier, wijn en brood. Dit ingrediënt werd "per ongeluk" ontdekt in 1779 door een Zweedse chemicus die een olijfoliemengsel opwarmde. Hij identificeerde het resulterende vet als glycerine. 

Dus laten we beginnen met uit te leggen wat de ‘Koude Methode’ (Cold Process Soap) is. Het is de meest traditionele methode om zeep te maken.  Het geeft de zeepmaker (zeepzieder) volledige controle over het afgewerkte stuk zeep. Koude Methode-zeep is gemaakt van een combinatie van vetten of plantaardige oliën (bijv. Palmolie, kokosolie, olijfolie, zonnebloemolie….) met een alkali (natriumhydroxide) en wateroplossing. De oliën en alkali worden opgewarmd, gecombineerd en geroerd. Hier vindt de noodzakelijke chemische reactie plaats en elk alkali molecuul bindt zich met een vet/olie molecuul om zeep te vormen. 

Daarna worden de andere ingrediënten door ons toegevoegd voor elke specifieke zeep en wordt het zeepbeslag voorzichtig in speciale vormen gegoten om gedurende meerdere dagen te laten uitharden. Als de zeep eenmaal uit de mal is gehaald en in de juiste vorm is gesneden, kan het 4 weken tot enkele maanden duren voordat de zeep is "uitgehard" en de juiste pH waarde heeft bereikt. Dan begint het genieten van de zeep. Onze handgemaakte zepen bevatten extra oliën of boters, wat extra hydraterende voordelen biedt.

We kiezen zorgvuldig onze mix van basisoliën en ingrediënten, afhankelijk van hoe we willen dat het afgewerkte stuk zeep is. Net als het bakken van een cake om verschillende texturen en smaken te krijgen, worden favoriete zeeprecepten vaak generaties lang aan families doorgegeven. 

Een natuurlijk bijproduct van het maken van koude proceszeep is glycerine. Glycerine-moleculen blijven over wanneer de vetzuren reageren en zich combineren met de alkali-moleculen. Grote en industriële zeepfabrikanten verwijderen glycerine uit hun zepen voor verwerking in hoogwaardige cosmetica. Onze koude methode zeep behoudt al zijn natuurlijke glycerine en heeft altijd een romig, rijk en decadent schuim heeft dat uw huid voedt tijdens het reinigen. Een kleine kanttekening is dat als je "zeep" in de winkel ziet met benamingen als ‘beautybar’, ‘showerbar’ etc. het eigenlijk helemaal geen zeep is. Die producten zijn eigenlijk chemische wasmiddelen die in een laboratorium zijn gemaakt (denk aan afwasmiddel en je hebt het juiste idee). De fancy namen maskeren alleen maar het feit dat het wettelijk niet is toegestaan ​​om het zeep te noemen!

Nu eindelijk maar eens over die glycerine, wat doet dat voor je? 

Allereerst is onze zeep veganistisch en een geweldige optie voor mensen met een gevoelige huid. De natuurlijke vetten van je huid worden vaak verwijderd tijdens het douchen of baden. Dat kan door de gebruikte ‘zeep’ zijn en/of hard water. Glycerine helpt je om het natuurlijke vocht van je huid vast te houden en uitdroging te voorkomen. Dit is vooral gunstig zijn als je last hebt van huidproblemen zoals acne - dermatitis (eczeem) - droge huid - psoriasis - rosacea. Tegelijkertijd is glycerine niet vet. Dus ook een prima keuze voor iedereen met een vette of gemengde huid. Glycerine heeft ook voordelen tegen veroudering. Volgens een studie die in Science Daily werd gerapporteerd, kunnen de ingrediënten helpen om je huidskleur en textuur gelijkmatig te maken. Dit kan de zichtbaarheid van fijne lijntjes en andere oneffenheden in het oppervlak verminderen.

Glycerine wordt als niet-toxisch en milieuvriendelijk beschouwd. 

Zijn er negatieve punten om te overwegen?

Hoewel onze zeep veilig is voor alle huidtypes, kan het hydraterende effect van glycerine hinderlijk zijn voor mensen met een bijzonder vette huid. Door een patch-test uit te voeren op een bijzonder olieachtig gebied, kun je bepalen hoe dit je huid zal beïnvloeden. We hebben tot dusverre echter van geen van onze klanten dergelijke feedback ontvangen.

Als je een extreem vette huid hebt raden we je aan onze zepen met actieve charcoal eens te proberen. Goede kans dat je verknocht raakt.

Nog een tip: als je wil dat je handgemaakte zeep lang mee gaat gebruik dan een zeepschaaltje of zeepbakje om de zeep mooi droog te houden. Op die manier gaat je zeep meer wasbeurten mee dan je voor mogelijk houd. Kijk hier voor goede oplossingen.

Wil je op de hoogte blijven?

Over onze producten voor duurzame persoonlijke verzorging en een plasticvrij thuis, leuke acties en blogs? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

0 reacties 0

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.