JavaScript is required to view this page.
Black Friday is wel erg duur! - Elicious

Black Friday is wel erg duur!

Ken jij de werkelijke kosten van je Black Friday aankopen?

Black Friday is inmiddels een van de drukste (online) winkeldagen van het jaar. Ooit begin jaren 80 ontstaan in de Verenigde Staten van Amerika, is het uiteindelijk in 2010 ook overgewaaid naar Europa. Sinds 2015 zijn (vooral grote) Nederlandse online winkels ermee aan de slag gegaan. Klik hier om meer over de geschiedenis van Black Friday te lezen.

De dag is bekend om hoge kortingen, volgt op Thanksgiving (ook al geen Europese dag…) en is een poging van winkeliers om mensen aan te moedigen te gaan kopen voor de snel naderende feestdagen. Ook dingen kopen die je vaak niet echt nodig hebt.

De wereld wordt zich langzaam maar zeker meer bewust van het feit dat we overconsumptie plegen met alle gevolgen van dien. Moeten we als merk dat als duurzaam en planeet vriendelijk te boek staat daar dan nog wel aan mee doen?

Black Friday is naar onze mening het zoveelste opgedrongen voorbeeld van commercialiseren. De ‘hyperkortingen’ zijn natuurlijk niet realistisch te noemen en verbloemen de werkelijke prijs. Die uiteraard weer ergens terugverdiend moet worden.

Ook het milieu betaalt een hoge prijs. Als we een onderzoek dat gedaan is door money.com.uk vertalen naar de situatie in Nederland en België samen, dan blijkt dat er meer dan 150.000 ton carbon (CO2) kan worden uitgestoten. Dat gebeurt dan door het verplaatsen van mensen en goederen en extra opslagfaciliteiten.

Laten we die 150.000 ton eens vergelijken met wat zaken:

  • het actuele onderwerp; reductie bij de boeren. Per hectare stoten zij tussen de 669 en 3.908 kilo uit. Laten we zeggen gemiddeld 2 ton. Dan staat die 150.000 ton gelijk aan 75.000 hectare
  • weekendje weg naar een van de Europese steden met het vliegtuig; gemiddelde per persoon 0,5 ton. Dat zijn dan meer dan 300.000 vluchten
  • vakantie naar bijvoorbeeld Bali; per persoon pakweg 3,6 ton. Dat zijn meer dan 90.000 vluchten
  • tripje naar New York; per persoon pakweg 1,7 ton. Dat zijn meer dan 42.000 vluchten

Wordt het dan niet eens tijd dat onze houding begint te veranderen?

Dat we bijvoorbeeld Black Friday en andere (niet bij onze cultuur horende) commerciële dagen gewoon links laten liggen? Zelfs in onze multiculturele maatschappij? Wij denken van wel, er zijn immers ook veel medelanders uit andere culturen welke geen speciale commerciële dagen hebben.

De houding van consumenten kan de manier waarop bedrijven werken immers veranderen. En de wereld, onze Moeder Aarde, een beetje extra beschermen.

Elicious vraagt jullie om ook na te denken over de milieueffecten van je online aankopen en de uitdaging aan te gaan om die weloverwogen te doen.

Van Elicious mag je dan ook geen Black Friday of Cyber Monday aanbiedingen verwachten.

Met onze gezonde missie in gedachten krijgt die naam een heel andere betekenis. En bomen planten kan je bij ons met elke order al doen, heel eenvoudig.

Wat doen we dan wel? Gewoon wat we altijd doen; we blijven onze waarden trouw.

Voor Kerst mag je wel wat leuke dingen van ons verwachten 💚

Wil je op de hoogte blijven?

Over onze producten voor duurzame persoonlijke verzorging en een plasticvrij thuis, leuke acties en blogs? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

0 reacties 0

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.