JavaScript is required to view this page.
6 Goede redenen om geen antibacteriële zeep te gebruiken - Elicious

6 Goede redenen om geen antibacteriële zeep te gebruiken

Op school werd ons geleerd: je moet je handen wassen met water en zeep om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen. Het lijkt dus logisch dat het wassen van je handen met antibacteriële zeep beter zou werken dan andere zeep om deze ziektekiemen te doden. Het blijkt dat dit niet alleen onjuist is, maar dat antibacteriële zepen (en hand-desinfecterende middelen, sponzen en andere antibacteriële producten) ook weleens gevaarlijk kunnen zijn. Hier zijn 6 redenen waarom.

1. Antibacteriële zeep kan bijdragen aan de vorming van antibiotica-resistente bacteriën

Misschien heb je wel eens gehoord hoe overmatig gebruik van antibiotica de opkomst van antibiotica-resistente 'superbacteriën' veroorzaakt. Hetzelfde kan gezegd worden van antibacteriële producten zoals zeep.

Alle antibacteriële zepen bevatten kiemdodende stoffen, doorgaans chemicaliën. Wanneer bacteriën worden blootgesteld aan deze stoffen of chemicaliën, kunnen ze genetische mutaties ondergaan. Deze mutaties beschermen ze niet alleen tegen het antibacteriële product dat je gebruikt, maar kunnen het ook moeilijker maken om ze met antibiotica te doden.

2. Antibacteriële zeep kan mogelijk hormonen dereguleren

In dierstudies werden resultaten gevonden dat antibacteriële ingrediënten de hormonen bij ratten veranderden, waardoor een oestrogene werking ontstond. Nu is het niet zo dat dierstudies altijd indicatief zijn voor wat er met mensen zal gebeuren, maar het is aan te bevelen aan om de risico's te vermijden en in plaats daarvan gewone zeep te gebruiken. Er zijn zorgen dat deze ingrediënten mogelijk bij kunnen dragen aan onvruchtbaarheid, kunstmatige vergevorderde vroege puberteit, zwaarlijvigheid en kanker. 

3. Antibacteriële zeep kan de spierfunctie verminderen

De lijst met risico's van antibacteriële ingrediënten gaat maar door! Uit een onderzoek bleek dat deze ingrediënten 'de menselijke spiersamentrekkingen op cellulair niveau belemmeren en de normale spierfunctie bij zowel vissen als muizen belemmeren'. Tijdens het onderzoek stelden de onderzoekers cellen niet eens bloot aan superhoge doseringen. Ze gebruikten niveaus van antibacteriële ingrediënten die vergelijkbaar zijn met wat we elke dag ervaren.

4. Antibacteriële zeep verhoogt het risico op allergieën

Er zijn veel theorieën over waarom allergieën toenemen en een daarvan is dat de overdreven hygiënische omgeving waarin we leven de ontwikkeling van ons immuunsysteem schaadt. Verschillende studies ondersteunen deze theorie. Ook werd ontdekt dat ingrediënten die vaak worden aangetroffen in antibacteriële producten kunnen leiden tot voedselallergieën.

5. Antibacteriële zeep is slecht voor het milieu

Als je je handen wast met antibacteriële zeep, verdwijnt het niet zomaar in de afvoer. Het komt in ons milieu terecht en kan desastreuze gevolgen hebben. De antibacteriële chemicaliën in zeep worden niet volledig verwijderd door afvalwaterzuiveringsinstallaties. De chemicaliën komen terecht in slib, dat vervolgens op landbouwgrond wordt gebruikt en het oppervlaktewater kan verontreinigen. Als deze in de voedsel- en watersystemen terechtkomen, kunnen dit tot gezondheidsproblemen leiden omdat we het dan binnenkrijgen

6. Antibacteriële zeep is niet effectiever dan gewone zeep

Bovendien is antibacteriële zeep niet beter in het voorkomen van ziekten dan natuurlijke zeep. Dit zou niet zo verwonderlijk moeten zijn, aangezien de meeste ziekten worden veroorzaakt door virussen en niet door bacteriën, dus antibacteriële zeep is niet effectief!

Dus waarom maken grote fabrikanten het nog steeds? Simpelweg omdat de ingrediënten goedkoop zijn.

Natuurlijk koesteren we degenen die we liefhebben en willen we niets minder dan het allerbeste voor hen. In alle eerlijkheid, ook wij waren niet altijd op de hoogte van wat we nu weten. De inzichten die wij met je delen zijn het resultaat van jarenlang onderzoek door talloze artsen en gerenommeerde instituten. En ze adviseren dat een eenvoudige handwas met natuurlijke zeep voldoende moet zijn. Het water hoeft niet heet te zijn en het beste is om ongeveer 30 seconden met zeep te schrobben om goed schoon te worden.

We zijn het alweer bijna vergeten, maar tijdens de recente corona-pandemie was het advies ook altijd handen wassen met goede zeep.

En natuurlijk is het beste een puur natuurlijke biologische zeep te gebruiken zoals wij die maken.

Bronnen: o.a. Wikipedia 

Wil je op de hoogte blijven?

Over onze producten voor duurzame persoonlijke verzorging en een plasticvrij thuis, leuke acties en blogs? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

0 reacties 0

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.